Convivio: een unieke dagbesteding in het centrum van Tilburg

Convivio

“Toen de gemeente kwam met het plan voor Siem dacht ik ‘laat ons toch gewoon ons werk doen.”

Elleke Inderfurth is oprichter van Convivio. Vanuit haar achtergrond als geriatrisch verpleegkundige besloot Elleke samen met haar man een plek te creëren waar persoonlijke aandacht voor mensen met dementie centraal staat. Convivio combineert dagbesteding en wonen op een manier die families en bewoners ontzorgt en ondersteunt, met als kernwaarde: zorg op maat. Hiermee maakt zij het verschil in de levens van mensen met dementie én de mensen om hen heen.

Het verhaal van Convivio begint in 2009, toen Elleke met haar man Loek een dagbesteding startte in Tilburg-West. Haar visie was simpel maar krachtig: mensen met dementie verdienen meer dan een standaard benadering. In 2014 breidde Convivio uit met een kleinschalige woonlocatie, waar acht bewoners een thuis vonden.

De aanpak werkte. Bewoners en hun naasten waren blij met de visie van Convivio. Toch waren er obstakels. Zo was het monumentale pand niet geschikt voor de toenemende zorgbehoefte van bewoners. Daarom verhuisde Convivio in 2017 naar een zorggericht pand aan de Goirkestraat. Hier konden zeventien mensen wonen met een ruime tuin. Om de hoek werd een geschikt pand gevonden voor de dagbesteding. De nieuwe plek markeert een nieuwe fase, maar bracht ook uitdagingen met zich mee, zoals strenger toezicht van de inspectie en de beperkingen tijdens de coronapandemie. Toch bleef Elleke vasthouden aan haar visie, waarbij de zorg voor de bewoner altijd centraal stond. Inmiddels met een vast team van enthousiaste zorgprofessionals om haar heen.

Samenwerking met Siem

Alles was net weer stabiel en normaal, toen de gemeente met het plan kwam voor een andere vorm van inkoop voor de Wmo.  Ik dacht: “Laat ons nou toch gewoon ons werk doen. Nee, ik was er niet blij mee in het begin.” Met een aantal onderaannemers vormde Elleke zelfs een club om bezwaar aan te tekenen. Maar het bleek al snel dat deze transitie zo groot en veelomvattend was, dat de vuist die werd gemaakt weinig impact had. Elleke kon ook niet tegen de negativiteit en trok zich zoetjes aan terug.

Inmiddels zijn we twee jaar verder met Siem. “Ik ervaar wel de ruimte om mijn eigen werkwijze en visie aan te houden. Bij Convivio hebben we natuurlijk een heel andere doelgroep binnen zitten dan de cliënten van het RIBW, of Traverse. We hebben het ondersteuningsplan, ik ben op scholing geweest en ik probeer ook wel mee te denken. Maar ik geef ook dingen terug. Maak het plan simpeler voor de dagbesteding, zodat het passend is. Deze mensen stromen niet uit naar werk. Nooit! Het is het eindstation waar ze hier zitten. Wij houden ze bezig, we ondersteunen de mantelzorgers. En zorgen er zo voor dat ze langer thuis kunnen blijven wonen.”

Elleke geeft daarnaast aan dat de werkwijze van Siem veel met zich mee brengt. Voor de paar klanten van Siem moet er veel gedaan worden, wat niet echt in verhouding staat met de vergoeding die Convivio ontvangt. Volume in deelnemers zorgt ervoor dat de dagbesteding goed kan blijven draaien. En daar wringt het nu ook wat. Er komen maar weinig nieuwe cliënten via Siem hun kant op. Terwijl de doelgroep alleen maar groeit. Hoe dat zit weet ook Elleke niet precies.  “Het mooie van Siem is wel dat het een organisatie in ontwikkeling is. Ze staan open en luisteren naar mijn verhaal en denken ook mee hoe ze dingen in kunnen passen.”

Toekomstvisie

De mensen met dementie gaan Elleke en haar collega’s aan het hart.  Ze blijft positief over de mogelijkheid om samen te werken aan structurele verbeteringen. “Het is een uitzonderlijke doelgroep en die is groot. Dus daar gaan we het nog wel vaker over hebben.”

Elleke streeft ernaar om in iedere wijk in Tilburg een dagvoorziening te krijgen. Daarom neemt ze ook deel aan de stuurgroep die na gaat denken over het ouderenbeleid binnen Siem. “Mensen met dementie kun je niet over een kam scheren. Je hebt daar toch andere kennis voor nodig. En het is niet zo heel moeilijk. Want je moet gewoon nadenken, hoe wil je dat jouw moeder verzorgd wordt? Nou, dat is dan je streven.”

Elleke’s toewijding aan Convivio is onmiskenbaar, maar ze kijkt ook vooruit. Haar doel is om de organisatie zo neer te zetten dat deze zonder haar dagelijkse aanwezigheid kan functioneren. Haar dochter Ingeborg en rechterhand Sanne nemen steeds meer taken over, wat de continuïteit van de organisatie waarborgt. Daarnaast blijft Elleke actief in gemeenschapsprojecten om zorg op maat verder te ontwikkelen. “Als we echt naar de bewoner kijken en ons werk daarop afstemmen, maken we een wereld van verschil.”