Wij zijn Siem

Altijd hulp dichtbij

Tien organisaties die tijdelijke ondersteuning bieden aan mensen die dat nodig hebben: dat is Siem, dat zijn wij. We helpen inwoners met een hulpvraag in de regio Hart van Brabant. We helpen bij de cliënt thuis, in het beschermd wonen of via dagopvang . Het maakt voor ons niet uit of iemand achttien of eenentachtig jaar oud is: Siem is er.

Logo van de Regio Hart van Brabant

Dit doet Siem

Samen én dichtbij

Siem staat voor samen. Natuurlijk is Siem een samenwerking van zorgorganisaties, wat betekent dat we veel kennis en kunde in huis hebben. We betrekken onze collega’s erbij als we bepaalde expertise nodig hebben. Daardoor hebben we een breed aanbod en komen we samen altijd tot een passende aanpak. Zo helpen we onze cliënten nog meer op maat.

Cliënten komen via één ingang bij ons binnen. We kijken welke begeleiding nodig is en wat het beste bij hen past. De regio is Hart van Brabant; we zijn altijd dichtbij, het liefst in de wijk, buurt of straat. Zijn we dichtbij, dan zijn we zichtbaar en aanwezig. Zo signaleren we sneller en werken we preventief aan verbetering van problemen. En mocht de hulpvraag van de cliënt in de loop van de tijd veranderen, dan stellen we samen met de cliënt een nieuwe aanpak op.

Wij zijn te gast

Vier woorden die op papier mooi klinken, maar in de praktijk het verschil maken. De cliënt bepaalt wat belangrijk is. Siem ondersteunt (tijdelijk). We maken een plan dat we afstemmen met de cliënt. Misschien is die op zoek naar een groter sociaal netwerk, en tevreden met een rommelig, ongevaarlijk huishouden: prima. Wij bewaken de veiligheid van de cliënt en faciliteren de behoeften. Zo behoudt de cliënt de regie.

Onze samenwerkingspartners

Van Coalitie naar Siem

Tot 2022 waren er in de regio Hart van Brabant maar liefst tweehonderd partijen voor Wmo-hulp. Dit enorme aanbod maakte het onoverzichtelijk voor de mensen met een hulpvraag. Daarnaast kon de gemeente de kwaliteit niet goed garanderen, met zoveel aanbieders. Om die redenen wilden de regiogemeentes samen het zorglandschap te verbeteren. We besloten als zorgpartijen de handen ineen te slaan en vanuit één naam te werken: De Coalitie HvB.

Via een aanbesteding werd ons duidelijk dat ook de regio de zorgaanpak anders wilde zien. De aanbesteding werd De Coalitie HvB gegund en vanaf 1 januari 2023 zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van het Wmo-aanbod voor alle inwoners die ondersteuning nodig hebben. Dit doen we in nauwe samenwerking met de gemeentes en onderaannemers. En sinds 20 juni 2023 ook onder een nieuwe, pakkende naam: Siem.