Wij zijn siem
Altijd hulp dichtbij
Tien organisaties die tijdelijke ondersteuning bieden aan mensen die dat nodig hebben: dat is Siem, dat zijn wij.
We helpen inwoners met een hulpvraag in de regio Hart van Brabant. We helpen bij de cliënt thuis, in het beschermd wonen of via dagopvang .
Het maakt voor ons niet uit of iemand achttien of eenentachtig jaar oud is: Siem is er.














Dit doet Siem
- ambulante begeleiding
- geestelijke gezondheidszorg
- maatschappelijke opvang
- beschermd wonen
- ondersteuning bij verstandelijke en fysieke beperkingen
Samen én dichtbij
Siem staat voor samen. Natuurlijk is Siem een samenwerking van zorgorganisaties, wat betekent dat we veel kennis en kunde in huis hebben. We betrekken onze collega’s erbij als we bepaalde expertise nodig hebben. Daardoor hebben we een breed aanbod en komen we samen altijd tot een passende aanpak. Zo helpen we onze cliënten nog meer op maat.
Cliënten komen via één ingang bij ons binnen. We kijken welke begeleiding nodig is en wat het beste bij hen past. De regio is Hart van Brabant; we zijn altijd dichtbij, het liefst in de wijk, buurt of straat. Zijn we dichtbij, dan zijn we zichtbaar en aanwezig. Zo signaleren we sneller en werken we preventief aan verbetering van problemen. En mocht de hulpvraag van de cliënt in de loop van de tijd veranderen, dan stellen we samen met de cliënt een nieuwe aanpak op.
Wij zijn te gast
Vier woorden die op papier mooi klinken, maar in de praktijk het verschil maken. De cliënt bepaalt wat belangrijk is. Siem ondersteunt (tijdelijk). We maken een plan dat we afstemmen met de cliënt. Misschien is die op zoek naar een groter sociaal netwerk, en tevreden met een rommelig, ongevaarlijk huishouden: prima. Wij bewaken de veiligheid van de cliënt en faciliteren de behoeften. Zo behoudt de cliënt de regie.
Missie, visie en leidende principes
Missie van Siem
Siem werkt samen met en voor mensen. Zij geven aan waar ze mee zitten, wat ze anders willen, én hoe zij denken daar te komen. En wij ondersteunen ze in hun groei zodat ze sterk staan en zich goed voelen in de maatschappij.
We werken met elkaar als één. We zijn van alle markten thuis en we schakelen, zonder gedoe, ook met andere organisaties. En dat doen we altijd dichtbij, het liefst in de straat, buurt of wijk. Want door vlakbij en makkelijk bereikbaar te zijn, merken we problemen sneller op en kunnen we erger voorkomen.
Visie van Siem
We geloven dat mensen zelf kunnen bepalen wat voor hen belangrijk is en daar sluiten met onze ondersteuning op aan. Zo kort als mogelijk, zo lang als nodig. Op deze manier bieden we de juiste, betaalbare maatschappelijke ondersteuning in de regio Hart van Brabant. Nu en in de toekomst.
Leidende principes
Onze overtuiging hebben we vertaald in een visie en missie. Het is belangrijk dat medewerkers en netwerkpartners van Siem deze begrijpen, toepassen en mee uitdragen. Daarom hebben we ook drie leidende principes opgesteld, deze zijn van toepassing op alles wat we doen.
De verandering die we met Siem willen realiseren geven we vorm aan de hand van drie leidende principes. Een leidend principe geeft richting en dient als een gids voor het nemen van beslissingen en het bepalen van acties. Het helpt individuen en organisaties om consistent te handelen en te streven naar hun doelen op basis van een gemeenschappelijke set waarden of overtuigingen.

Uitgaan van vertrouwen
We werken vanuit vertrouwen in elkaar, met een open houding, kijkend vanuit het perspectief van de cliënt.

Doen wat nodig is
In het belang van de cliënt doen we wat nodig is, niet meer en niet minder. Het uitgangspunt is dat de cliënt het weer zelf kan.

Samenwerken in dialoog
We hebben elkaar nodig om het beste te kunnen bereiken. Samenwerken doen we vanuit een gelijkwaardige dialoog, met oog voor elkaars perspectief. We vormen een lerende omgeving.
Van een onoverzichtelijk zorglandschap naar Siem
Tot 2022 waren er in de regio Hart van Brabant maar liefst tweehonderd partijen voor Wmo-hulp. Dit enorme aanbod maakte het onoverzichtelijk voor de mensen met een hulpvraag. Daarnaast kon de gemeente de kwaliteit niet goed garanderen, met zoveel aanbieders. Om die redenen wilden de regiogemeentes samen het zorglandschap te verbeteren. We besloten als zorgpartijen de handen ineen te slaan en vanuit één naam te werken: Siem.
Via een aanbesteding werd ons duidelijk dat ook de regio de zorgaanpak anders wilde zien. De aanbesteding werd Siem De Coalitie HvB gegund en vanaf 1 januari 2023 zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van het Wmo-aanbod voor alle inwoners die ondersteuning nodig hebben. Dit doen we in nauwe samenwerking met de gemeentes en onderaannemers.
Stuurstructuur: duidelijkheid over ieders verantwoordelijkheid
Hoe sturen wij vanuit Siem zodat we de dingen doen die we moeten doen? Waar liggen ieders verantwoordelijkheden? Dit staat opgeschreven in de governance; die we ook wel de ‘stuurstructuur’ van Siem noemen. Het uitgangspunt voor dit stuk is: wie doet wat om de opdracht die wij vanuit de regio hebben goed uit te voeren? Deze opdracht gaat over de nieuwe manier van (samen)werken en het anders inrichten van de zorg en ondersteuning vanuit de Wmo. Siem heeft deze opdracht gegund gekregen voor 4 jaar.
De stuurstructuur is een belangrijk handvat omdat het duidelijk maakt welke afspraken er liggen. Deze duidelijkheid is nodig om aan de juiste dingen te werken en dat goed te doen. De afbeelding toont de verschillende onderdelen binnen Siem die elk hun eigen verantwoordelijkheid hebben.
Deze afbeelding is aanklikbaar.
Achter ieder ‘plusje’ zit een uitleg over de taken en verantwoordelijkheden van dat team/die groep. We lichten er enkele onderdelen uit:
- In de afbeelding zie je dat het verbindingsteam en het Siemteam verantwoordelijk zijn voor de ‘dagelijkse leiding’.
- Het verbindingsteam verbindt en ondersteunt nadrukkelijk twee kanten op.
- Ook onze cliënten zijn te vinden in de stuurstructuur; deels binnen en deels buiten de ‘invloedsruimte’. Ze hebben natuurlijk geen directe invloed op de opdracht. Maar we doen het wel voor hen; zij moeten baat bij hebben bij de manier waarop wij onze opdracht uitvoeren. Hun verantwoordelijkheid en invloed ligt vooral op hun eigen proces.
- In de afbeelding zie je ook 1 cliëntondersteuningsteam. Hierin bevinden zich alle partijen die direct cliëntcontact hebben vanuit Wmo BW en BG & DO. We zien dat als 1 groep omdat zij allemaal vanuit dezelfde Siem-visie met eenzelfde ondersteuningsplan werken.
Onze samenwerkingspartners



