Prins Heerlijk kan zichzelf blijven als onderaannemer van Siem

Wie begeleiding of beschermd wonen nodig heeft, komt meestal via een gemeente bij Siem terecht. Vervolgens wordt er gezocht naar een passende plek. Onderaannemer Prins Heerlijk is gewend om vraag en aanbod zelf te matchen en krijgt daarvoor ook de ruimte. “De mensen van Siem waarderen onze manier van werken.”

Leerwerkplek

Sinds 2008 biedt Prins Heerlijk leerwerkplekken met begeleiding aan jongeren met een functiebeperking, met als doel participatie en ontplooiing. Begonnen met één horeca-leerbedrijf in het centrum van Tilburg, is Prins Heerlijk inmiddels actief in heel Noord-Brabant. Zij organiseren dagbestedings- en leerwerkplekken voor jongeren van 16 tot 27 jaar en bieden ambulante begeleiding. Ook zijn er plekken waar jongeren beschermd wonen of een opleiding kunnen volgen (Speciaal MBO in bedrijf). Jongeren en ouders die interesse hebben in een leerwerkplek, nemen meestal rechtstreeks contact op met Prins Heerlijk. “Het gaat vaak om leerlingen in het laatste jaar van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs”, zegt medewerker projecten Laura Dekkers. “Daar krijgen ze het advies om eens bij ons te gaan kijken.”

Intaketraject

Laura voerde de contract- en aanbestedingsgesprekken die ertoe hebben geleid dat Prins Heerlijk onderaannemer werd van Siem. Op een vrijdagmiddag zit ze met haar collega Jeffrey Sidorow in het restaurant (leerbedrijf) van Prins Heerlijk in de Duynsberg, een woongebouw voor ouderen in Tilburg-West. Jeffrey is medewerker instroom en arrangementen. “Het is mijn taak om te kijken of een jongere bij
Prins Heerlijk past en of Prins Heerlijk bij de jongere past”, legt hij uit. Tijdens een uitgebreid intaketraject gaat hij op zoek naar het antwoord op die vragen. Als Prins Heerlijk en de jongere met elkaar in zee willen, dan is financiering regelen de volgende stap van de intake. Dit houdt in dat de jongere zich meldt bij de gemeente met een ondersteuningsvraag. Als deze wordt goedgekeurd is het aan Siem om te kijken wat een jongere precies nodig heeft. Na die zogenoemde dát-beschikking is het aan Siem om te kijken wát een jongere nodig heeft. Dit gebeurt in nauw overleg met onderaannemers zoals Prins Heerlijk.

Pluspunt

Het fijne aan de nieuwe werkwijze vindt Jeffrey dat hij niet meer hoeft te ‘onderhandelen’ met gemeenten over de inhoud en de kosten. De toegang stelt vast dat er ondersteuning nodig is (het DAT-besluit). Wat en hoeveel er nodig is, overlegt Jeffrey nu met Siem. Vervolgens kijkt Prins Heerlijk elk half jaar samen met Siem of er nog behoefte is aan inzet en zo ja hoe groot die is. “De gesprekken die ik heb met de mensen van Siem gaan veel meer over de inhoud, terwijl ik het met gemeentemedewerkers de laatste jaren steeds vaker had over de financiële kant van de zaak”, zegt Jeffrey. Dat vindt hij een groot pluspunt, net als het feit dat er geen specifieke einddatum voor recht op ondersteuning wordt opgegeven, wat vooral voor de jongeren prettig is. Een nadeel van de nieuwe werkwijze vindt hij dat jongeren en hun ouders soms heel bewust voor de integrale begeleiding van Prins Heerlijk kiezen, waarbij ontwikkelingsgerichte dagbesteding en ambulante begeleiding in één hand blijven. Maar Siem kan er ook voor kiezen om de ambulante begeleiding zelf uit te voeren. In dat geval krijgt een jongere begeleiding van twee organisaties, met vaak ieder hun eigen aanpak. Prins Heerlijk kan zichzelf blijven als onderaannemer van Siem.” Hij vervolgt: “Zodra een DAT-besluit door de gemeente is afgegeven, nemen we altijd contact op met Siem om aan te geven dat een jongere eraan komt. We stemmen dan netjes met de screeners en matchers af wie de begeleiding gaat bieden.” Jeffrey ervaart hun houding als welwillend. “De mensen van Siem waarderen onze manier van werken.”

Leren zeggen wat je dwars zit

De 18-jarige Gideon volgt een leerwerktraject in het restaurant van de Duynsberg. Sinds een half jaar werkt hij hier 24 uur per week. Daarnaast volgt hij één dag per week bij Prins Heerlijk een opleiding tot gastheer op mbo-niveau 2. Hij woont op een locatie voor beschermd wonen van het RIBW. “Mijn begeleider van Prins Heerlijk helpt me, zodat ik straks naar een externe plek kan”, zegt Gideon. Maar voordat hij in het bedrijfsleven aan de slag gaat, met ondersteuning van een jobcoach, werkt hij in de Duynsberg aan zijn leerdoelen. Communicatie is er één van, zegt Gideon, die overkomt als een makkelijke prater. Hij legt uit: “Als ik ergens mee zit, vind ik dat moeilijk om aan te geven. Dat is een van de dingen die ik hier leer.”

Prins Heerlijk onderscheidt zich al vijftien jaar door een eigen werkwijze, waarbij heel zorgvuldig wordt bekeken naar wat iedere jongere nodig heeft. In de begeleiding spelen succeservaringen altijd een belangrijke rol. Laura: “Wij formuleren de doelen in een begeleidingsplan – samen met de jongere – op zo’n manier dat ze haalbaar zijn.” Terugkijkend op het eerste jaar Siem, is de conclusie dat Prins Heerlijk als onderaannemer zichzelf is kunnen blijven. Laura: “We staan er positief in.”