De lange gezellige lunchtafel waaraan deelnemers samen eten.
Stichting Raakveld is een onderaannemer van Siem. Eigenaar Zjef Naaijkens is zijn hele leven al actief in muziek, theater en de zorg voor anderen. Met zijn vrouw Loutje Bosch bracht hij jarenlang interactief kindertheater, voordat ze in 2007 samen met Raakveld begonnen, en dat zie je terug binnen de huidige activiteiten. Deze creatieve zorgwerkplaats is niet echt in een hokje te stoppen, door hun verschillende doelgroepen en hun eigenwijze werkwijze. Met Raakveld bieden Zjef en zijn collega’s dagopvang aan een zeer gemengde cliëntgroep, dus mensen met problematiek op het psychische en/of het verstandelijke of fysieke vlak. Iedereen die in een groep kan meedraaien is welkom!
Chaos en liefde
De kleinschalige dagopvang aan de Koestraat in Tilburg ontvangt in een week zo’n dertig deelnemers die er hun dagopvang zelf mee vormgeven. Raakveld hanteert in haar aanpak ‘Chaos en Liefde’: geen dag is hetzelfde, maar aandacht is er altijd! Geen officiële methode maar het komt dicht in de buurt van de presentiemethodiek van Andries Baart. Ons motto: Samen bezig zijn en elkaar echt zien. Zjef stelt: “Mensen écht zien en naar ze luisteren is hier het belangrijkst en daarin past het strak volgen van regeltjes niet altijd. Er móet dus niks en (bijna) alles mag, dwang is uit den boze. In veel gevallen is het programma nuttig om terugval en opname te voorkomen, ook al is het werk niet direct therapeutisch opgezet.
De ‘Halve Gare’
Natuurlijk hebben we wel een vaste dagstructuur en zorgen we voor onderling sociaal contact, zoals aan de gedekte lunchtafel. Door samen te mozaïeken, in de keuken te werken, te poolen, kaarten of computeren. En in de creatieve ruimtes maken we mooie dingen. Ook is er een foto-, video-, en een muziekstudio en elke maand houden we open podium. Maar we gaan ook samen naar buiten: naar het Leypark met een frisbee en op vrijdag werken we deelnemers samen in onze moestuin in Berkel-Enschot. Gezellig kletsen rond de houtkachel, waarvoor we samen het hout hebben verzameld en gezaagd.
Op donderdag koken en eten we samen in Volkskeuken ‘De Halve Gare’. En als je graag koekjes bakt maar je krijgt de suiker en het meel niet goed afgewogen dan is er altijd wel iemand die dat voor je kan doen. En dat hoeft niet per se een beroepskracht te zijn; door de verschillende niveaus en soorten beperking van de deelnemers kan dat ook een andere deelnemer zijn. Zo help je elkaar en leer je andere mensen kennen.”
Samenwerken met Siem
Samen ontdekken deelnemers hun talenten, leren ze nieuwe dingen of maken ze spannende avonturen mee. En dat doet Siem natuurlijk ook, als jonge organisatie in de groei. Er zijn ook wat kinderziektes in Siem waardoor nog niet alles loopt zoals het moet. Vooral voor de deelnemers (zoals cliënten worden genoemd bij Raakveld) zijn de veranderingen niet altijd even makkelijk en er kan niet altijd aan alle wensen worden voldaan. Zjef heeft er soms moeite mee om te begrijpen wat de diepere bedoelingen zijn van deze grote zorgcoalitie, naast bezuinigen. Dat doet pijn maar maakt de Wmo uiteindelijk ook duurzamer. En het voordeel van samen optrekken en leren wordt hem ook al zichtbaar…. Want nieuwe mensen vinden, via Siem, de weg naar Raakveld. Wat voorheen wat lastiger was in het zorglandschap binnen de regio. Gerrit Poels zei het al: de mensen weten te bereiken die het kunnen gebruiken.